SO-ämnen 4-6
Kunskapsmatrisen erbjuder dig som lärare i geografi, historia, samhällskunskap och religion en rad olika värdefulla funktioner som underlättar ditt arbete. Vi ger dig verktyg för att på ett enkelt sätt skapa, genomföra, bedöma och ge återkoppling på prov, diagnoser och andra bedömningsuppgifter. Utöver det kan eleverna på egen hand arbeta vidare med återkopplingen i sin övningsvy.
Om SO-ämnen 4-6
I SO-ämnena för åk 4-6 får du tillgång till en stor mängd uppgifter. Innehållet är anpassat efter det centrala innehållet i Lgr11 i respektive ämne, och uppgifterna är tydligt kopplade till de olika bedömningsaspekterna i betygskriterierna.
Stor uppgiftsbank
Ta del av över 1000 kvalitetssäkrade uppgifter för att skapa egna prov, diagnoser, tester eller övningsuppgifter. Våra färdiga uppgifter kan användas i sin nuvarande form eller anpassas så att de passar dig och din elevgrupp. Det finns dels automaträttande uppgifter, vilket sparar tid för lärare och ger eleverna direkt återkoppling, dels uppgifter som kräver längre svar och behöver bedömas av lärare eller av eleverna själva, genom självbedömning. Verktyget ger dig också möjlighet att skapa eget innehåll.
KM på tre minuter
Bedömningsanvisningar till alla uppgifter
För att underlätta bedömningsarbetet har samtliga uppgifter kompletta bedömningsanvisningar och många uppgifter med fritext har exempelsvar som underlättar både lärarens bedömning och elevernas självbedömning. Med Kunskapsmatrisen sparar du som lärare mycket tid i bedömningsarbetet, vilket gör att eleverna kan få återkoppling snabbare. Möjligheten till självbedömning ger eleven en större insikt i vad som krävs för att utvecklas vidare.
Det är så mycket som jag uppskattar med Kunskapsmatrisen, men om jag ska nämna en sak så är det hur smidigt och enkelt jag kan ta hjälp av Kunskapsmatrisen när jag t.ex. snabbt behöver planera en dag för vikarier. Då kan jag känna mig trygg i att jag där hittar mängder av väl genomtänkta och utmanande uppgifter i alla mina ämnen!
Prov
Vid digitalt genomförande erbjuder vi en fusksäker miljö. Som lärare kan du styra om du vill ge eleverna tillgång till språkliga verktyg som stavningskontroll, talsyntes eller ordbok. Du kan även anonymisera prov. Alla prov går även bra att skriva ut.
Elevens övningsvy
I övningsläget kan eleverna arbeta självständigt inför prov eller för att fördjupa sina kunskaper. Du kan enkelt tilldela material åt en elev eller flera, och du kan även välja bort att frisläppa frågor som ska användas vid provtillfället.
Möt våra ämnesansvariga
Monika Linder är innehållsutvecklare i SO-ämnen för mellan- och högstadiet. Vid sidan av arbetet för Kunskapsmatrisen arbetar hon som SO-lärare på en högstadieskola och har varit på samma skola i över 20 år. Monika är utbildad guide till Förintelselägren i Polen och har gjort många elevresor dit. Dessutom är Monika även läromedelsförfattare vid Gleerups och manusförfattare till Begreppafilmerna hos Inläsningstjänst. Monika har även behörighet att undervisa på gymnasiet.
Anna Holmlin Nilsson är innehållsutvecklare i SO-ämnena i åk 4-6 och åk 7-9. Hon är behörig i SO 4-9 och har arbetat som lärare på högstadiet i 20 år. Hon arbetar nu som teaterproducent för barn- och ungdomsteater och på Kunskapsmatrisen 20% sedan 2019. Hon är även läromedelsförfattare på Gleerups förlag och författare till lärarhandledningar på Utbildningsradion, Statens Medieråd, Kommissionen mot antiziganism, Världens Barn, Musikhjälpen m. fl. Anna har även behörighet att undervisa på gymnasiet.