Svenska 7-9
Kunskapsmatrisen erbjuder dig som svensklärare en rad olika värdefulla funktioner som underlättar ditt arbete. Vi ger dig verktyg för att på ett enkelt sätt skapa, genomföra, bedöma och ge återkoppling på prov, diagnoser och andra bedömningsuppgifter. Utöver det kan eleverna på egen hand arbeta vidare med återkopplingen i sin övningsvy.
Om svenska 7-9
I svenska för årskurs 7-9 kan du använda och inspireras av en mängd varierande uppgifter, tydligt kopplade till det centrala innehållet i Lgr22, som läsa och skriva, tala och samtala, texter av olika slag, språkbruk samt källkritik och informationssökning. Gemensamt för dem är att alla har bedömningsanvisningar som refererar till betygskriterierna. Utöver uppgifter baserade på centralt innehåll och betygskriterier finns även färdighetsövningar i enskilda moment exempelvis grammatik och ordkunskap, samt övningar kopplade till populära ungdomsböcker och andra former av litteratur.
Stor uppgiftsbank
Ta del av våra många kvalitetssäkrade uppgifter för att skapa egna prov, diagnoser, tester eller övningsuppgifter. Våra färdiga uppgifter kan användas i sin nuvarande form eller anpassas så att de passar dig och din elevgrupp. Verktyget ger dig också möjlighet att skapa eget innehåll inom det centrala innehållet. Du hittar även frisläppta nationella prov under Färdigt innehåll.
Svenska på tre minuter
Bedömningsanvisningar till alla uppgifter
För att underlätta bedömningsarbetet har samtliga uppgifter kompletta bedömningsanvisningar, vilket underlättar ditt bedömningsarbetet samt gör att du sparar tid. Det gör också att eleverna snabbare får återkoppling på sina uppgifter. Återkopplingen kan sedan ligga till grund för elevens fortsatta arbete.
Kunskapsmatrisen underlättar många saker i vardagen för lärare, elever och föräldrar. På ett snyggt och överskådligt vis kan vi dela ut extra övningsuppgifter till eleverna, ge dem veckouppdrag hemma och göra diagnoser och prov med dem. Mycket är självrättande och det vi gillar allra bäst är att resultaten redovisas tydligt och lättbegripligt för varje elev. Bedömningen har blivit mer kvalitativ och mindre subjektiv sedan vi började använda Kunskapsmatrisen. Vi har också tydligare kunnat synliggöra för våra elever vad förmågorna i ämnet handlar om och hen faktiskt kan och hamnar sällan i oenighet om resultaten. Dessutom är det enkelt för föräldrar att tillsammans med sina barn gå in och kika på kommentarer och resultat.
Prov
Vid digitalt genomförande av uppgifter och prov erbjuder vi en fusksäker miljö. Inför skrivtillfället kan du anpassa uppgiften/provet så att eleverna får tillgång till olika hjälpmedel som exempelvis talsyntes, rättstavning eller ordbok. Du kan även själv ladda upp olika dokument som eleven behöver ha tillgång till vid skrivtillfället. När du ska bedöma elevlösningarna kan du välja att skriva ut dem eller bedöma dem digitalt. Elevlösningarna kan anonymiseras. Alla uppgifter och prov kan också skrivas ut.
Elevens övningsvy
I övningsläget kan eleverna själva arbeta med uppgifter för att öva eller repetera. Det är du som lärare som bestämmer vilka områden inom kursen som är tillgängliga för eleverna.
Möt vår ämnesansvariga
Barbro Anthony är lärare i engelska och svenska. Hon tog examen vid Bloomsburg University i Pennsylvania, USA, där hon sedan började sin karriär som lärare. Den fortsatte sedan i Stockholm och Lund. Barbro arbetar som innehållsutvecklare på Kunskapsmatrisen sedan 2019.
Karin Carlsson är ämnesansvarig i svenska och undervisar i svenska och matematik på gymnasiet. Hon har arbetat som gymnasielärare i över 20 år på olika gymnasieskolor i Uppsala. Det var via matematiken som hon först kom i kontakt med KM, för att sedan även använda verktyget i svenskundervisningen. Karin arbetar som innehållsutvecklare på KM sedan år 2019.